Scurt Istoric – Liceul Leöwey Klára

A nagy múlttal rendelkező, komoly magyar tannyelvű oktatási intézményekkel büszkélkedő Máramarosszigeten 1948-tól megszüntették a magyar iskolákat. Az anyanyelvi oktatás ennek következtében vegyes tannyelvű intézmények keretében működött: az elemisták a 9-es Számú Általános Iskolában, a gimnazisták pedig a „Dragos Voda” Líceumban tanultak.

A Leöwey Klára Líceum tehát azon kezdeményezésre adott válaszként alakult, hogy Máramarosszigeten újraéledjen az évtizedekig hiányt szenvedő magyar tannyelvű oktatás.

A határozat meghozatalától a terv kivitelezéséig azonban hosszú és nehéz út vezetett. A legnehezebbnek az épület kiválasztása és megszerzése bizonyult. Végül az intézménynek a XVIII. század elején Haller gróf részére épült egykori vadászház adott otthont, melyben legutóbb a máramarosszigeti fakitermelési részleg irodái működtek. Az épület sürgős felújításra szorult, s a munkálatok nagy költségeket igényeltek. Az épület megszerzésében és helyreállításában nyújtott segítséget az Oktatásügyi- és Kutatási Minisztérium, az RMDSZ, a Határon Túli Magyarok Szövetsége, a Máramaros Megyei Tanfelügyelőség, a Máramarosszigeti Polgármesteri Hivatal, a tanárok, a diákok, a szülők, valamint a város magyar lakossága.

A szülői bizottság egyhangú döntése értelmében az iskola Leövey Klárának, a máramarosszigeti születésű pedagógusnak, 1848-as forradalmárnak a nevét vette fel.

2002. szeptember 15-én – több mint negyvenévnyi szünet után – a magyar iskola újra megnyitotta kapuit, 9 tanteremmel és 270 diákkal (I-XII. osztály).

Az épület már az első tanévben két tanteremmel, egy informatika laborral és könyvtárral bővült, valamint elkezdődtek az új épületszárny építésének munkálatai, amelyben az illemhelyek és egy osztályterem kapott helyet.

2004-ben modern sportteremmel, 2007-ben 60 férőhelyes étkezdével, 2009-ben pedig egy új épületszárnnyal gazdagodott a líceum. Az új épületszárnyban egy díszterem, egy informatika labor és a tanári található.

2005-től intézményünk keretében óvoda is működik.

Jelenleg 280 diák tanul intézményünkben (két óvodás csoport, öt elemi, négy általános és nyolc líceumi osztály).

Habár nehéz anyagi helyzettel és hiányos felszereléssel kezdtük el az iskola működtetését, ma már egy színvonalasan felszerelt, jól működő magyar oktatási intézménynek örülhet Máramarossziget lakossága.

Diákjaink nemzetközi és országos versenyeken egyaránt részt vesznek, kiváló eredményekkel gazdagítva közösségünket.

Liceul Teoretic Leőwey Klára - Sighetu Marmatiei
© 2002-2016 - Toate drepturile rezervate.
contact@leowey.ro
Design & programming: S. Zoltán